Η ιστορία της μπύρας

Σύντομη αναδρομή στην ιστορία της μπύρας

Από την Ιωάννα Ανδριοπούλου

6000 π.Χ
Διασωθέντα στοιχεία για την πρώτη μορφή μπύρας βρίσκουμε στην Μεσοποταμία από τους  Βαβυλώνιους και Σουμέριους ενώ στην συνέχεια η γνώση μεταφέρεται και στους Αιγυπτίους. Την ίδια εποχή άλλα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν την παραγωγή της και στην Σκωτία.

Beer History Babylonia

Beer History Begins in Babylonia

700 π.Χ
Η χρήση λυκίσκου ξεκινά στην Βοημία και μετά στο Hallertau της Γερμανίας, περιοχής με την μεγαλύτερη παραγωγή λυκίσκου στον κόσμο.

1615
O Βαυαρός Δούκας Wilhelm IV, θεσπίζει τον νόμο «περί αγνότητας στην μπύρα» οριοθετώντας τα  συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της: Βύνη κριθαριού, λυκίσκος, μαγιά και νερό.

1722
Παράγεται η πρώτη Porter από τον Ralph Harwood, στην Βρετανία και τον ίδιο αιώνα ο Guinness ονομάζει την Porter μπίρα του Stout, δημιουργώντας και κάνοντας γνωστό αυτό το στιλ μπίρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

1789
Με την Γαλλική Επανάσταση τερματίζεται ουσιαστικά το μονοπώλιο της μπύρας από τα μοναστήρια.

1842
Ζυθοποιήθηκε η πρώτη Pils στην πόλη Pilsen της Τσεχίας η οποία εξελίχθηκε στο πιο δημοφιλές στυλ των lager. Η Pilsner Urquell ήταν η πρώτη pils αλλά και η πρώτη ξανθιά που δημιουργήθηκε στον κόσμο από τον ταλαντούχο ζυθοποιό Josef Groll.

Josef Groll

Josef Groll

19ος αιώνας
Ο μικροβιολόγος Emil Hansel στην Δανία, ανακαλύπτει τις βυθοζύμες οι οποίες εντάσσονται και καθορίζουν την ζυθοποίηση των Lager.

Τον ίδιο αιώνα ο Λουί Παστέρ αναπτύσσει την παστερίωση.

Αυτήν την εποχή εφευρίσκεται το θερμόμετρο, το υγρόμετρο και σχεδιάζεται ειδικό όργανο μέτρησης των συστατικών της μπύρας.